4.3. Efemérides Igualadines

Autor: Gabriel Castella y Raich[1]
Efemérides Igualadines
Establiment Tipográfic de Nicolau Poncell
Igualada, 1906
Coberta + 94 pàgines
Coberta: 4 tintes (Vermella, verda, blava i or). La decoració de les flors té un degradat del blauverda al vermell
Interior: 1 Tinta (Negra)
210×140 mm.
Relligat, cosit amb rústica o en tapa dura
BCI – Fons Local 9(46.71Igu)Cas

Història: Tal com diu la portada del llibre: treball que obtingué el premi ofert per un devot de les lletres en els Jocs Florals celebrats pel Centre Moral Instructiu de Sant Josep d’Igualada l’any 1904[2].

Característiques:D’aquest llibre en trobo dues versions, una amb una coberta en rústica i una altre en tapa dura. 

Coberta en rústica: Està centrada en el títol de l‘obra en un cercle el mig de la composició. Al costat esquerra hi ha una decoració asimètrica de tipus floral. Les fulles de formes corbes suporten el cercle amb el títol. Tot el conjunt esta vorejat per un filet. Utilitza els tipografies Caratteri di Fantasía de la foneria Paolo Albé & Fglio i tipografia Grotesca modernista de la foneria d’Antonio López. 

Coberta amb tapa dura: És relligat amb tapa dura té una coberta de cartró recobert de tela de color granat amb lletres daurades. A la part central hi ha el títol del llibre i el nom de l’autor vorejats per una orla gofrada de formes corbes de tipus geomètric.

Interior: Té una estructura de text compacte. Com a detalls s’hi troba una il·lustració floral i la utilització d’una caplletra i tipografia Caratteri di Fantasía de la foneria Paolo Albé & Figlio. Al final de cada capítol hi ha hi ha una petita decoració lineal.

Passar a ► 4.4. Història d’Igualada


[1] Gabriel Castellà i Raich (Igualada 1876-1959) Col·labora en la premsa local amb articles de tema històric, religiós i folklòric. L’any 1908 fou nomenat oficial major de secretaria de l’Ajuntament del qual depenia també l’Arxiu Municipal. L’any 1930, gràcies a una moció de aleshores Pere Borràs i Estruch va reorganitzar l’arxiu i fou nomenat cronista de la ciutat. També va ser el primer arxiver de l’Arxiu Fotogràfic. Entre les seves obres a més de Efemèrides Igualadines, es poden destacar: Estudi sobre “La Patera d’Igualada (1909), Records de l’avi (1914), Recull de jocs d’infants (1918), El pleito de unes banderes (1925), Reseña històrica de la capilla de Ntra. Sra. de Gracia de la Ciudad de Igualada (1932)Alguns del seus estudis els va fer amb col·laboració a Mn. Amadeu Amenós com Rectorologio de Santa María de Igualada (1927).  Resum extret de: Maria Antònia Bisbal i Sendra, Maria Teresa Miret i Solé, Diccionario Biogràfic d’Igualadins. Fundació Salvador Vives i Casajuana, 1986, p. 51-53

[2] El text original està escrit en català no normatiu, diu: Trevall que obtingué’l premi ofert per un devot de les lletres en els Jochs Florals celebrats per el Centre Moral Instructiu de Sant Joseph d’Igualada, l’any 1904