9.2. Calendaris

Els calendaris que trobo són comercials i de dos tipus: de paret i de butxaca.  Els calendaris de paret són de la botiga de queviures de Cal Josep, de cal Cardona i de la Impremta Poncell, mentre que els de butxaca són de les impremtes l’Abadal i Poncell.

Els calendaris de paret tots tenen la mateix tipologia: una part de cartonet, lloc on hi ha la il·lustració i la part dels fulls amb els mesos. El Calendaris de butxaca tenen forma de petits llibrets.

En total hi ha de 10 calendaris del quals 7 són de paret i 3 de butxaca.

Els calendaris més espectaculars són el de la botiga de queviures de Pere Botet anomenada Cal Josep. Aquests calendaris tots estan impresos a la Impremta Poncell. En total en hi han 5 corresponents als anys: 1908, 1910, 1914, 1915 i 1916.

Els calendaris dels primers anys del Cal Josep són tipogràfics. L’any 1914 hi ha un canvi i el calendari és il·lustrat amb un dibuix de Pere Borràs i Estruch. Aquest dibuix està presidit per un escut d’Igualada amb caràcter gòtics molt semblants amb els que ja hem vist en les marques dibuixades del mateix autor, a més hi ha un paisatge (Montserrat) amb una ermita i un interior amb diversos personatges, un escrivint. El conjunt té una composició asimètrica.

D’aquest mateix autor és el calendari de l’any següent, 1915. La temàtica en aquesta ocasió es centra en la història del Sant Crist d’Igualada. En l’emmarcament hi ha una orla de caràcter gòtics on s’hi alterna l’escut de Catalunya i el de Sant Jordi, a la part inferior hi ha el d’Igualada. 

De la botiga del Cal Cardona trobo solament un exemplar de la casa alemanya Friedricula amb seu a Barcelona. És de cartonet gofrat amb el tema d’una dona rodejada de decoració floral, impressió a tot color.

Tots aquests calendaris de paret tenen un punt en comú que és el color, és evident que la part comercial, atractiva, hi juga una paper important.

De calendaris de butxaca en trobo 3 mostres 2 de la Impremta Poncell i 1 de la Impremta Abadal.  Tots tenen forma de petit llibre, amb les tapes de cartolina. Els de la Impremta Poncell Portada: hi trobem decoracions simètriques florals gofrades.

El calendari de la Impremta Abadal, és un exemple de la tendència orientalista que va tenir el modernisme. Hi ha una noia a punt d’obrir una ombrel·la.

Si en els calendaris de butxaca de la Impremta Poncell els colors són suaus en el de la Impremta Abadal són cridaners. 

En general, tot i els pocs exemplars dels que disposo, es pot veure una diferència, mentre que els calendaris fets a Igualada i amb un autor igualadí estan dins el corrent goticista, els altres triats per catàleg i personalitzats,  segueixen més Art Nouveau o com ja he dit orientalista.    

Passar a ►9.3. Diplomes

Tornar a ⏎ 9.1. El petit imprès modernista a Igualada

Per a més informació veure: Annex 2 Catàleg d’elements gràfics – Empreses